Uw apotheker(s):

dhr V.P. Gopie, dhr F. van Alewijk & mw B. de Wit

Tel: (023) 563 40 44

apotheek@apotheekskagerrak.nl

Eetstoornis

dinsdag 29 april 2014 10:31:25 Europe/Berlin

Marcia’s zeventienjarige dochter heeft anorexia nervosa en leeft al een tijdje met een kritisch laag gewicht. Bij anorexia eten mensen steeds minder of mijden alles waar volgens hen calorieën in zitten, omdat ze denken dat ze lelijk en dik zijn. Dit terwijl ze meestal hetzelfde of zelfs een lager gewicht hebben dan leeftijdsgenoten. Doordat ze (bijna) niet meer eten vermageren ze en zonder hulp hongeren ze zichzelf uit en sterven aan ondervoeding. De dochter van Marcia is al een paar keer opgenomen geweest in het ziekenhuis, omdat haar gewicht zo gevaarlijk laag is. Marcia voelt zich erg schuldig en probeert alles om haar dochter aan het eten te krijgen. Van belonen tot dwingen en straf geven. Elke poging levert bij haar dochter echter meer spanning op en dat leidt tot nog meer gewichtsverlies en nog meer geweigerd voedsel. Marcia voelt zich steeds wanhopiger en vertelt dat ze steeds meer het gevoel heeft tekort te schieten en schuldig te zijn aan de conditie van haar dochter.

 

Het begin van de oplossing is dat Marcia en haar echtgenoot meer informatie krijgen over anorexia en de mogelijke therapievormen die noodzakelijk zijn om hun dochter te kunnen helpen. De dochter ziet wel dat ze een probleem heeft, maar begrijpt niet hoe ernstig dit probleem is en dat ze professionele hulp nodig heeft. Samen met de huisarts wordt er nu aan gewerkt om de dochter te motiveren om een behandeling te ondergaan.

 

Mijn advies aan mensen die dit probleem herkennen is om het met de huisarts te bespreken en/of op internet centra te zoeken die zich hierin specialiseren. Belangrijk voor Marcia is om haar dochter beter te kunnen begrijpen. Het probleem is over de jaren heen ontstaan en het heeft tijd nodig om opgelost te worden. Het moeilijkste is om de neiging te onderdrukken om uw kind allerlei voedsel aan te bieden met hoge voedingswaarden en veel calorieën. Uw kind ervaart dit voedsel als vergif en kan daar de verkeerde conclusies uit trekken. Zelfs zo erg dat hij of zij kan denken dat u hem of haar wat wil aandoen. Daarmee zou het vertrouwen van uw kind in u ernstig worden geschaad, terwijl het juist beschermend is bedoeld. Een eetstoornis draait niet om een probleem met eten, maar om het verkeerde zelfbeeld van het kind.

 

Dus: zoek hulp van een specialist zodat u samen langzaamaan naar een oplossing kunt toewerken!

Geplaatst in Psychologie door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden