Uw apotheker(s):

dhr V.P. Gopie, dhr F. van Alewijk & mw B. de Wit

Tel: (023) 563 40 44

apotheek@apotheekskagerrak.nl

Het ‘nieuwe hoesten’

dinsdag 15 oktober 2013 10:05:36 Europe/Berlin

Een hoestprikkel ontstaat wanneer iemand de luchtwegen slijmvrij wil maken. Wanneer dat niet lukt, kan het knap vervelend zijn. Medicijnen kunnen hierbij soelaas bieden. Sommige medicijnen voorkomen overmatige slijmvorming. (Dit kunt u uw apotheker of huisarts vragen.)


Maar het ‘kloppen’ helpt niet. Een jaargenoot van mij, Rik Gosselink, inmiddels professor in België, en alom gewaardeerd voor zijn werk met betrekking tot ademhalingsaandoeningen, heeft hier onderzoek naar gedaan. De verklaring dat door het trillen van het geklop het slijm los zou komen, bleek niet juist. Wel was er een klein effect door het ontspannen van de patiënt en door de houding van de patiënt tijdens het kloppen. (De drainagehoudingen: bijvoorbeeld iets met de bovenzijde van het lichaam omlaag.)


Er moest dus worden gezocht naar een alternatief. Uit onderzoek bleek dat het slijm zich wel richting mond liet verplaatsen door een bepaalde ademhalingstechniek:

1. Rustig een aantal maal diep inademen en rustig uitademen.
2. Vervolgens een diepe inademing, die gevolgd wordt door een krachtige uitademing met een open glottis (stemspleet, waar in de keel de adem doorheen moet).
3. De krachtige uitademing aanhouden totdat u een rochelend geluid hoort.
4. Alleen hoesten wanneer er een spontane prikkel is tot hoesten, niet forceren.
5. Daarna rustig ademen en eventueel de cyclus herhalen.


Deze techniek werkt beter, is goed aan te leren en zelfstandig uit te voeren. En fysiotherapeuten kunnen hun expertise aanwenden voor andere aspecten zoals het verbeteren van het inspanningsvermogen, spierversterking en het verminderen van kortademigheid. En, wat mij betreft gelukkig, niet meer voor het ‘kloppen’.

Geplaatst in Goede voornemens door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden