Uw apotheker(s):

dhr V.P. Gopie, dhr F. van Alewijk & mw B. de Wit

Tel: (023) 563 40 44

apotheek@apotheekskagerrak.nl

Hoofdluis? Niet meer als Mien Dobbelsteen door het huis

vrijdag 9 augustus 2013 09:41:22 Europe/Berlin

Helaas is de kans op het krijgen van hoofdluis voor iedereen eigenlijk even groot. Hoofdluis maakt geen onderscheid in sociale klassen. Ook trekken hoofdluizen zich niets aan van fris gewassen haren. Sterker nog, ze hebben een voorkeur voor schone hoofden. Wat te doen?

Preventief behandelen heeft geen zin. Bij gebruik van chemische middelen kan dit zelfs resistentie in de hand werken. Met andere woorden; de hoofdluis wordt minder gevoelig voor een behandeling als het echt nodig is. Dus ook al willen we besmetting allemaal graag voorkomen, het blijft een kwestie van afwachten of uw kind getroffen wordt. Als dat het geval is, zit er niks anders op dan kammen, eventueel in combinatie met een behandeling (bij voorkeur met een dimeticon-bevattend preparaat).

In de tijd dat mijn kinderen nog op de basisschool zaten waren de voorschriften nog veel strenger. Alle kleding, beddengoed en knuffels moesten op minimaal 60 graden worden gewassen of anders in de diepvries worden gelegd. Dus naast de boodschap dat het kind luis had en de ouders alles voelde kriebelen, moest men ook nog eens grondig door het huis heen. Gelukkig heeft het RIVM in 2011 nieuwe richtlijnen opgesteld en volstaat tegenwoordig de behandeling van het kind en controle van de huisgenoten, maar hoeft u niet meer als een Mien Dobbelsteen door uw huis heen.

Geplaatst in Kind door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden