Uw apotheker(s):

dhr V.P. Gopie, dhr F. van Alewijk & mw B. de Wit

Tel: (023) 563 40 44

apotheek@apotheekskagerrak.nl

‘Mijn kind heeft ADHD’

vrijdag 18 april 2014 08:59:45 Europe/Berlin

Deze kinderen leven in een chaos omdat ze problemen hebben om hun aandacht bij een onderwerp te houden en omdat het in hun hoofd een rommeltje is van gedachten, die elkaar heel snel opvolgen. Ze hebben dus geen controle over hun gedachten en handelen, waardoor ze nauwelijks in staat zijn doelgericht te zijn in wat ze willen of kunnen. Het opvallende is dat ze medicatie krijgen die bij hen rust brengt maar als wij het zouden nemen, zouden we ons juist onrustig en gejaagd voelen. Veel van deze kinderen raken daarbij verslaafd aan hasj en/of amfetamine (in de volksmond ook wel speed genoemd), omdat ze ook daardoor tijdelijk wat rust ervaren in de door hun ervaren heksenketel in hun hoofd en lijf.

 

Ellen heeft twee zoons en een dochter. De jongste is een jongen van zestien jaar met ADHD en leerproblemen. Hij is al een paar keer in contact gekomen met de politie vanwege drugsbezit en –gebruik. Hiervoor heeft hij een Halt-straf gekregen. Ellen geeft aan dat zij het gevoel heeft voortdurend tekort te schieten. Ze doet er alles aan om haar zoon de structuur en duidelijkheid te bieden die hij nodig heeft om te kunnen functioneren. Ze geeft aan de hele dag en vaak ook ’s nachts te denken aan hoe ze voor hem moet zorgen. Ze wil hem zo graag helpen dat ze constant met hem bezig is en hem voortdurend in de gaten houdt als hij thuis is. Ze werkt parttime maar op haar werk is ze vaak met haar gedachten bij haar jongste zoon. Zijn oudere broer en zus mopperen nogal eens over het feit dat zij weinig aandacht krijgen, ook als zij problemen hebben. Dit leidt er dan weer toe dat Ellen zich schuldig voelt naar hen toe en nog verder overbelast raakt.

 

Het belangrijkste is dat Ellen weer het gevoel krijgt dat ze controle heeft over haar eigen functioneren. Om die reden heeft ze een dagboek bijgehouden en een overzicht gemaakt van alle dingen die ze moet doen en alle dingen die ze wil doen. Probeer het ook eens als u met een soortgelijk probleem zit. Door gedachten en handelen op te schrijven krijgt u meer inzicht in uw eigen doen en laten. Ook geeft het rust omdat u anders constant blijft piekeren en dat is weinig constructief en heeft vaak als resultaat dat u uzelf de put in denkt.

 

Daarna heeft Ellen afspraken gemaakt met haar man en kinderen. Met haar jongste heeft ze afgesproken dat hij aangeeft wanneer hij aandacht nodig heeft, zodat zij hem niet constant in de gaten hoeft te houden. Ook heeft hij beloofd aan te geven als hij behoefte heeft aan drugs zodat ze samen kunnen kijken hoe daar mee om te gaan. Als hij toch in de fout gaat dan bedenkt hij zelf een gepaste straf. Ook voor de andere kinderen maakt ze nu regelmatig tijd. Zo gaat ze met haar dochter shoppen en met haar oudste zoon gaat ze mee naar een concert dat ze allebei leuk vinden. Met haar man onderneemt ze nu ook weer dingen samen en contacten met familie en vriendinnen heeft ze weer aangehaald. Op het werk maakt ze korte aantekeningen als haar privéleven haar bezig houdt, zodat ze het later op kan pakken en op het werk kan laten rusten. Kortom, ze heeft weer meer gevoel van controle, wat meer rust brengt, ook al blijft het probleem natuurlijk bestaan.

Geplaatst in Psychologie door

Janneke Swart

Post Comments

Verstuur reactie
* Verplichte velden